Cursus sportmassage en sportverzorging

ALGEMENE INFORMATIE.

Sportmassage is al lang niet meer iets dat alleen in de topsport thuishoort. We gaan steeds vaker sporten en het belang van een goede begeleiding en verzorging wordt steeds groter. De moderne sportmasseur is dé specialist op het gebied van massage, preventie en verzorging. Voor een verantwoorde uitoefening van het vak, moet je goed op de hoogte zijn van het menselijk lichaam, de behandelingstechnieken en producten.

De opleiding sportmassage van Palmaris Massageopleidingen, vormt het ideale leerplan voor aankomende sportmasseurs. Tijdens deze pittige en praktijkgerichte opleiding wordt je voorbereid op het landelijke examen en een toekomst als erkend en professioneel sportmasseur.

Als sportmasseur beoefen je een vak apart. Je zorgt voor een betere conditie van de spieren, je kunt voorbereidend en herstellend masseren en je bent in staat om op deskundige wijze te ondersteunen bij het revalidatieproces en het voorkomen van nieuwe blessures.

Met een erkend diploma sportmasseur op zak kun je een eigen praktijk starten of aan de slag gaan bij sportverenigingen, wellness- en gezondheidscentra. Daarnaast kan het een welkome aanvulling zijn voor mensen die al bezig zijn met sport, zorg of verzorging zoals trainers, coaches, schoonheidsspecialisten en verpleegkundigen.

INHOUD VAN DE OPLEIDING.

Sportmasseur word je niet zomaar. Het is een pittige opleiding die van jou een serieuze instelling, de nodige discipline en zelfstudie vraagt. De opleiding is gebaseerd op de voor de sportmasseur benodigde competenties: de (toekomstige) werksituatie van de cursist staat centraal. De opleiding is opgedeeld in een theoretisch en een praktisch gedeelte. Enkele onderwerpen uit de opleiding zijn:

Theorie:

 • Anatomie: de bouw van het menselijk lichaam
 • Fysiologie: levensverrichtingen en lichaamsprocessen van de verschillende organen en orgaanstelsels
 • Massagetheorie: wat doet massage met het lichaam
 • EHBSO: eerste hulp bij sportongevallen
 • Kwaliteitszorg: de organisatie rondom sportmassage

Praktijk:

 • Anamnese: wat is de aanleiding voor behandeling
 • Inspectie: een eerste algemene indruk van het lichaam
 • Functieonderzoek: hoe wordt een gewricht onderzocht
 • Tapen en bandageren: hoe wordt een tape of bandage aangelegd
 • Krampbestrijding: hoe wordt kramp behandeld en voorkómen
 • Opstellen behandel plan: wat is de beste aanpak en waarom
 • Massage: welke massagetechnieken worden toegepast

DUUR VAN DE OPLEIDING.

De lessen worden gegeven op de woensdagavond van 19.00 tot 22.00 uur in onze professionele lesruimte aan de Trolliuslaan 7 in Waalre (bij Eindhoven). Gratis parkeerruimte is voldoende aanwezig.

Daarnaast moet je rekenen op de een aantal uren zelfstudie (gemiddeld 8-10 uur) voor theorie en oefenen. Ervaring leert dat het beste resultaat bereikt wordt als cursisten dit samen doen in oefengroepen.

De lessen worden gegeven door ervaren masseurs en/of (sport)fysiotherapeuten. Tijdens de opleiding kan voor specifieke kennis en deskundigheid gebruik worden gemaakt van gastdocenten.

Binnen 1 cursusjaar kunt u het ACE diploma Wellnessmasseur behalen.

Startdatum: zie rechterkolom.

 

AFSLUITING VAN DE OPLEIDING.

Het examen sportmassage en sportverzorging wordt jaarlijks, landelijk afgenomen. In april doe je schriftelijk examen. Omstreeks mei of juni volgt het praktisch examen. De examens vinden plaats in Nieuwegein. Ben je geslaagd, dan ben je in het bezit van het officiële diploma sportmassage en kun je als erkend sportmasseur aan de slag. Op de dag van het examen moet je 18 jaar of ouder zijn.

VOOROPLEIDING.

Om de cursus te volgen is er geen specifieke vooropleiding nodig. Een mbo denk- en werkniveau is gewenst. Belangrijker nog dan de hoogte van je vooropleiding is je instelling. Zelfdiscipline en regelmatig oefenen zijn minstens zo belangrijk om succesvol te zijn.

KOSTEN VAN DE OPLEIDING.

Op dit moment zijn er geen nieuwe opleidingen gepland.

INSCHRIJVEN.

Wil je je direct inschrijven? Klik hier voor het inschrijfformulier.
Voor meer informatie neem contact op met Palmaris: 06-29064646 of via het contactformulier.
Mailen kan ook naar info@palmaris.nl.

De opleiding sportmassage start op:

Op dit moment zijn er geen nieuwe opleidingen gepland.

Schrijf je nu in!

 

—————————————————–

Wil jij je verder ontwikkelen na het behalen van je diploma sportmasseur? Kijk dan ook eens bij de cursus kinesio tapen.

Tags: , , ,